Sabtu, 6 Ogos 2016

TAHUN 6: MIKROORGANISMA

MIKROORGANISMA

JENIS MKROORGANISMA

- bakteria

- protozoa

- virus

- alga

- kulat


CONTOH BAGI SETIAP MIKROORGANISMA

Bakteria

  • Bacillus

  • Streptococus
Image result for streptococcus

  • Escherichia Coli
Image result for Escherichia Coli


Protozoa
  • Paramecium

  • Ameoba


Virus
  • HIV ( human immunodeficiency virus )

  • Virus Influenza


Alga
  • fitoplankton

  • Spirogyra


Fungi
  • Yis

  • mukor

  • Penicillium


PROSES HIDUP MIKROORGANISMA

  • mikroorganisma bernafas
  • mikroorganisma bergerak
  • mikroorganisma bertumbuh


FAKTOR PERTUMBUHAN MIKROORGANISMA

  • udara
  • air
  • nutrien
  • keasidan yang sesuai
  • suhu yang sesuai


KESAN BURUK MIKROORGANISMA

  • penyakit berjangkit
  • pereputan gigi
  • makanan rosak
  • keracunan makanan


KEGUNAAN MIKROORGANISMA

  • pembuatan makanan
  • penghasilan antibiotik dan vaksin
  • penguraian bahan organik


CONTOH KEGUNAAN MIKROORGANISMA

pembuatan makanan menggunakan bakteria
  • keju 


  • yogurt



pembuatan makanan menggunakan yis
  • tempe


  • tapai


  • roti



penghasilan antibiotik dan vaksin
  • antibiotik


  • vaksin

Image result for vaksin

penguraian bahan organik
  • mereputan tinja ayam, lembu dan kambing untuk menghasilkan baja
  • merawat sisa kumbahan / memusnahkan sisa-sisa toksik di loji kumbahan


LANGKAH-LANGKAH PENCEGAHAN PENYAKIT BERJANGKIT

  • mencuci tangan sebelum makan


  • tidak berkongsi peralatan peribadi dengan orang lain


  • kuarantin pesakit yang menghidap penyakit berjangkit


  • penyediaan makanan yang bersih


  • memasak / menjerang air minuman


AMALAN HARIAN UNTUK MENCEGAH PENYAKIT BERJANGKIT

  • mencuci tangan


  • elakkan makanan yang terdedah dan dihinggapi lalat


  • tutup makanan


  • mandi menggunakan sabun atau antiseptik


  • menutup hidung dan mulut apabila bersin


  • cuba mengelakkan diri daripada pesakit yang dihinggapi penyakit berjangkit




VIDEO TENTANG MIKROORGANISMA


Tiada ulasan:

Catat Ulasan