PENGAWETAN MAKANAN
sejak dulu kala lagi, manusia telah mengawet makanan dengan menggunakan pelbagai kaedah.
KEROSAKAN MAKANAN
CIRI-CIRI MAKANAN YANG TELAH ROSAK
- perubahan pada warna
- perubahan pada bau
- perubahan pada tekstur
- berkulat
contohnya:-
-perubahan pada warna
daging ayam bertukar warna menjadi kehitaman
- perubahan pada bau
ikan berbau busuk
- perubahan pada tekstur
tembikai yang rosak berubah tekstur
- berkulat
roti yang rosak berkulat
PUNCA KERACUNAN MAKANAN
kebanyakan makanan dan minuman rosak akibat tindakan mikroorganisma
LANGKAH-LANGKAH YANG PERLU DIAMBIL SEBELUM MAKAN MAKANAN
- hidu dan lihat
terdapat 10 jenis kaedah pengawetan makanan
- pendidihan
- penjerukan
- pembungkusan vakum
- pengeringan
- penyejukbekuan dan pendinginan
- pemasinan
- pelilinan
- pengetinan dan pembotolan
- pempasteuran
- penyalaian
contohnya :-
- pendidihan
- penjerukan
- pembungkusan vakum
- pengeringan
- penyejukbekuan
- penyejukkan
- pemasinan
- pelilinan
- pengetinan dan pembotolan
- pempasteuran
- penyalaian
KEPENTINGAN PENGAWETAN MAKANAN
thank ....
BalasPadamthANKS...
BalasPadam