Ahad, 12 Jun 2016

TAHUN 6: PENGAWETAN MAKANAN

PENGAWETAN MAKANAN

sejak dulu kala lagi, manusia telah mengawet makanan dengan menggunakan pelbagai kaedah.

KEROSAKAN MAKANAN 

CIRI-CIRI MAKANAN YANG TELAH ROSAK

- perubahan pada warna

- perubahan pada bau

- perubahan pada tekstur

- berkulat


contohnya:-

-perubahan pada warna

daging ayam bertukar warna menjadi kehitaman


- perubahan pada bau

ikan berbau busuk 



- perubahan pada tekstur

tembikai yang rosak berubah tekstur



- berkulat

roti yang rosak berkulat




PUNCA KERACUNAN MAKANAN

kebanyakan makanan dan minuman rosak akibat tindakan mikroorganisma

LANGKAH-LANGKAH YANG PERLU DIAMBIL SEBELUM MAKAN MAKANAN

- hidu dan lihat



terdapat 10 jenis kaedah pengawetan makanan

- pendidihan

- penjerukan

- pembungkusan vakum 

- pengeringan

- penyejukbekuan dan pendinginan

- pemasinan

- pelilinan

- pengetinan dan pembotolan

- pempasteuran

- penyalaian

contohnya :-

- pendidihan


- penjerukan









- pembungkusan vakum





- pengeringan





- penyejukbekuan




- penyejukkan



- pemasinan






- pelilinan



- pengetinan dan pembotolan




- pempasteuran







- penyalaian





KEPENTINGAN PENGAWETAN MAKANAN


2 ulasan: